L’Orquestra Nacional d’Espanya va interpretar “Azenet 1238” de Ramon Garcia i Soler

 

El  passat dissabte 20 juny de 2020, l’Orquestra i Cor Nacionals d’Espanya (OCNE) va reprendre l’activitat aturada a causa del COVID- 19 amb una obertura solemne. Per a l’ocasió l’obra elegida va ser Azenet 1238 del nostre director artístic i compositor Ramon Garcia i Soler, a càrrec del Grup de Metalls i Percussió de l’Orquestra Nacional d’Espanya

Azenet 1238 és una obra de joventut del mestre d’Atzeneta d’Albaida escrita l’any 1992 que formalment respon a una forma sonata. Fou una de les seues primeres incursions en la música instrumental, no debades ocupa el tercer lloc en la seua dilatada producció. El títol fa referència al nom de la població del compositor tal com apareix al Llibre del Repartiment i l’any remet a la fundació del Regne de València. Fou estrenada el setembre del mateix any a mode de fanfàrria obertura en l’entrada d’Atzeneta. En la peça es poden observar clares reminiscències d’A. Copland, de L. Bernstein i, sobretot, de J. Williams.

L’obra fou revisada per a les noces del seu germà i després fou editada per Omnes Band. Recentment la València Brass Band, amb Enrique Alborch a la direcció, l’enregistrà en la seua versió per a brass band, fet que ha ajudat a la seua difusió.

L’interés mostrat per un dels components de l’Orquestra Nacional d’Espanya, Edmundo Vidal, que el seu dia, junt a un seguici de xiquets que avui dia són grans professionals de la música la interpretà en públic per primera vegada, però especialment el seu caràcter optimista van estar claus per seleccionar-la a fi d’encetar el concert postconfinament d’una de les orquestres més prestigioses del país.

A més de la seua retransmissió en directe, la jornada va quedar disponible per a la seua visualització online en el web del Ministeri de Cultura i Esport, el canal de Youtube de l’INAEM i en la Teatroteca del Centre de Documentació de les Arts Escèniques i de la Música, que es va sumar a aquesta celebració amb l’aportació de fonts documentals, gràfiques i audiovisuals que ajuden a contextualitzar i completar la informació sobre les obres, compositors, entitats i unitats que participen en les peces seleccionades.

Sens dubte, el fet que l’Orquestra Nacional d’Espanya haja elegit una obra de Ramon Garcia i Soler per reprendre la normalitat és tot un reconeixement al bon fer d’un dels compositors més significatius del panorama musical espanyol actual, que tenim l’orgull de tindre dirigint la nostra Societat Unió Artística Musical Ontinyent.

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.